Bixierubriek

Bixierubriek

Tijdens de wedstrijden op onze vereniging organiseren wij ook regelmatig bixierubrieken. Als je als jonge ruiter of amazone meer ervaren wordt in het paardrijden wil je misschien wel wedstrijden gaan rijden. De meeste verenigingen organiseren regelmatig wedstrijden. Speciaal voor de jongere ruiters en amazones, die nog niet oud genoeg zijn om aan officiële wedstrijden mee te doen, heeft de KNHS de Bixie Rubrieken ontwikkeld. Dat is een leuke manier om kennis te maken met de wedstrijdsport en wat ervaring op te doen. Wil je echte wedstrijden gaan rijden? Dan moet je een aantal startdocumenten aanvragen.

Bixie Rubrieken
Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 13 jaar kunnen meedoen aan de Bixie Rubrieken. Deze Bixie proeven zijn ontwikkeld door de KNHS en bedoeld om jonge ruiters en amazones spelenderwijs kennis te laten maken met de sport. Er zijn Bixie Rubrieken in dressuur, springen en mennen, die onderverdeeld zijn in drie niveaus: de lichtste klasse (AA), de middenklasse (A) en de zwaarste klasse (B1). Ook is er een begeleidingsproef ontwikkeld voor de kleinste ruiters. In welke klasse je start, mag je zelf bepalen (in overleg met de instructeur). Bij de Bixie-proeven hoef je niet eerst een winstpunt te halen in de dressuur voordat je mag gaan springen. Ruiters en amazones, die meedoen aan Bixie Rubrieken, mogen altijd overstappen naar de officiële wedstrijdklasse B. Om mee te doen aan de Bixie Vaardigheidsproeven heb je een Bixiestart/ stempelkaart nodig, die gratis bij de KNHS aangevraagd kan worden. Voor deelname hoeven er geen startcoupons opgestuurd te worden; wel moet de pony een geldig paardenpaspoort hebben en ingeënt en gechipt zijn. Het bestuur van de ponyclub kan precies vertellen hoe je deze documenten kunt aanvragen.

Wat zijn Bixie rubrieken, wanneer mag je eraan meedoen en kun je ook prijzen winnen? Lees hier de meest gestelde vragen over het meedoen aan Bixie rubrieken!

Wat zijn Bixie Rubrieken?
Een Bixie wedstrijd kan bestaan uit verschillende onderdelen. Je bepaalt zelf aan welke onderdelen je meedoet. Hieronder kun je zien welke onderdelen er zijn:

Onderdeel Rijden/mennen
Spel Rijden en mennen
Begeleidingsproef Rijden
Dressuurproef Rijden en mennen
Springparcours Rijden
Vaardigheidsparcours Mennen

Als je net bent begonnen met rijden of mennen, kun je al meteen meedoen aan Bixie Rubrieken! Als je nog niet zelfstandig kunt rijden, kun je meedoen aan de begeleidingsproef. Je hoeft de pony dan nog niet zelf te sturen of het tempo te bepalen. Er is steeds iemand aanwezig die je pony vasthoudt. De Bixie dressuur (rijden en mennen) is ingedeeld in drie klassen: de makkelijkste klasse AA, de middelste klasse A en de moeilijkste klasse B1. Je mag zelf weten in welke klasse je begint. In de klasse AA bij het rijden mag er iemand met je meelopen om je pony vast te houden. Bij het mennen zit er altijd iemand bij je op de menwagen. Bij het Bixie springen en de Bixie vaardigheid zijn er twee klassen: de makkelijkste klasse AA en de moeilijkere klasse A.

Kan ik promoveren of degraderen?
Je kunt niet degraderen, maar wel promoveren! Dat gaat zo. Als je meedoet aan Bixie Rubrieken krijg je een stempelkaart. Op deze stempelkaart kun je voor iedere klasse in iedere discipline (dressuur rijden, dressuur mennen, springen en vaardigheid) maximaal 10 stempels verzamelen. Heb je 3 stempels in een discipline? Dan mag je door naar de volgende klasse, maar het hoeft niet. Pas als je 10 stempels in een discipline hebt en je stempelkaart dus vol is, moet je promoveren.

Aanvragen Bixie start- stempelkaart
Vanaf 1 januari 2010 is het mogelijk met een individueel lidmaatschap van de KNHS mee te doen aan Bixie Rubrieken. Houders van het FNRS ruiterpaspoort kunnen vanaf nu dus ook mee doen aan de Bixie Rubrieken.

Vanaf 1 oktober is er een gratis nieuwe start-stempelkaart, waarop de gegevens van de deelnemers worden gedrukt. Op de achterkant van de startkaart is ruimte voor de stempels. de oude start-stempelkaarten blijven gewoon geldig. Ook de procedure voor het aanvragen van de start-stempelkaart is gewijzigd. Deelnemers aan Bixiewedstrijden die lid zijn van een KNHS-vereniging kunnen de start-stempelkaart nu ook aanvragen via “Mijn KNHS”. Vul het formulier volledig in, en de Bixiestartkaart wordt thuisgestuurd.

Ben je nog nooit op wedstrijd geweest en vinden jij en je ouders het allemaal erg ingewikkeld, vraag dan een van de “oudere” jeugdleden bij ons op de vereniging, voor hulp bij het wassen/vlechten/plannen en voorlezen van de proeven. Er is altijd wel iemand die een keer wil helpen, daar zijn we een vereniging voor !

Bixiboekje
In het speciale bixie-boekje staan de proeven en het springparcours. Je kunt dus thuis altijd de proeven en het parcours oefenen. Op iedere wedstrijd wordt dus hetzelfde parcours verreden. Er kunnen kleine veranderingen zijn zoals; het poortje waar je doorheen moet (hindernis 3 bij de AA) en de poortjes waar in de tekening vlaggen staan. Het kunnen vlaggen zijn, maar ook tonnen, strobalen of boompjes.

Bekijk voor uitgebreide informatie over omgang met pony’s, tips voor begeleiders en het rijden van wedstrijden op www.knhs.nl tabblad bixiekids (links) of www.bixiekids.nl